De overheid zendt op maandag 4 juni om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. 

NL-Alert 04-06-2018 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl.”

Mensen die het controlebericht ontvangen op 4 juni, hebben hun telefoon juist ingesteld. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet men dit zelf doen. Op www.nl-alert.nl staan instructies over het juist instellen van mobiele telefoons.


Bereik
NL-Alert wordt ingezet om mensen gericht te alarmeren en informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden,
noodweer, gaslekkage of vervuiling van drinkwater. Het controlebericht van 4 december 2017 werd door ruim 10 miljoen mensen
van 12 jaar en ouder ontvangen. De bereidheid om NL-Alert door te geven is groot. Hierdoor zijn met het vorige controlebericht
circa 11,4 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt.

Hoe werkt het?
NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons in een bepaald gebied, via de zendmasten van alle providers. De werking is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Instellen
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen dient u dit zelf doen. Ontvangt u maandag geen controlebericht? Ga dan naar NL-Alert instelhulp om uw telefoon hiervoor in te stellen.

Meer weten?
Kijk op de factsheet voor meer informatie.