• Ivonne Vliek Programmamanager Stimulerende Preventie

  "Ook goede voorlichting op school of een gesprekje met de buren zorgt voor een brandveiliger leven."

  Ivonne Vliek
  Manager (Brand)Veilig Leven

 • Carolien Angevaren Directeur Brandweerrepressie

  71 brandweerposten, 1800 brandweermensen, 24/7 paraat. Samenwerken aan veiligheid.

  Carolien Angevaren
  Directeur Brandweerrepressie

 • Marion Schilder Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

  "Een goede relatie tussen de VRU en de Utrechtse gemeenten is een must!"

  Marion Schilder
  Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

 • Robert-Jan Schouwerwou Hoofd GHOR

  "We mobiliseren de kracht uit de hele gezondheidsketen. Op de grens van gezondheid en veiligheid."

  Robert-Jan Schouwerwou
  Hoofd GHOR

“Ik zal nooit vergeten dat we zochten naar de schipper en opvarenden van een kleine veerpont die was overvaren op het Amsterdam-Rijnkanaal”. Lees hieronder het hele verhaal van Wouter.

“Incidenten in het Amsterdam-Rijnkanaal zijn bijna altijd serieus. Het is een superdrukke vaarweg met veel grote schepen. Zo’n 10 jaar geleden is een kleine veerpont voor het overzetten van wandelaars en fietsers overvaren. Toen we aankwamen was de schipper nog niet gevonden en het was onduidelijk of er verder nog passagiers aan boord waren toen het ongeluk gebeurde.

De zoekactie was een flinke uitdaging. Het kanaal is langs de kant zo’n 4 meter diep en in het midden meer dan 8 meter. De breedte is circa 90 meter en daarnaast is er veel stroming. Het scheepvaartverkeer werd voor de zoekactie helemaal stil gelegd, iets wat bij het Amsterdam-Rijnkanaal zelden gebeurt. Als duiker ging ik het water in om te zoeken naar een vermist persoon. Onder water hoorde ik via de communicatieapparatuur het geluid van de politiehelikopter die ook meezocht. Je ziet geen hand voor ogen en is het zoeken op de tast. Helaas had ik nog niemand gevonden toen ik naar boven moest, omdat mijn luchtvoorraad aan het opraken was. Het zogeheten ‘gouden uur’ was voorbij.

Duikteams van de brandweer worden ingezet in het gouden uur. Als iemand binnen dit uur gevonden wordt is er een kans van overleven. Als een inzet langer dan een uur duurt neemt de politie het over, het gaat dan niet meer om een redding. Het is enorm balen als je ondanks dat je er alles aan doet iemand niet hebt kunnen vinden. Na afloop bespreken we het incident na met alle betrokken eenheden. Dat is in dit geval ook gebeurt. Als er een slachtoffer is geborgen door de politie, vraagt de Officier van Dienst na waar deze gevonden is. Dit helpt voor de verwerking.

Inmiddels ben ik al 12 jaar duiker. Het duikteam op onze post had ik al vaak aan het werk gezien en ik wilde daar graag deel van uitmaken. Toen er een vacature kwam heb ik daarom direct gereageerd. We hebben een klein hecht team waarbij iedereen op meerdere functies inzetbaar is. Het zijn allemaal gedreven personen. Dat zag je bijvoorbeeld laatst toen er ijs lag. Het is voor ons belangrijk ook te oefenen met duiken ‘ónder het ijs, voor als er iemand gered moet worden die onder het ijs terecht is gekomen. Iedereen maakte toen zijn zaterdag vrij om een extra oefenmoment te kunnen invullen. IJs is immers net als een incident niet te plannen.

Het duiken doe ik als brandweervrijwilliger. In het dagelijks leven ben ik Engineer bij Liander (netbeheerder). Een soort werkvoorbereider. Ik zit daarvoor veel op kantoor. Het brandweerwerk is daarop een mooie aanvulling. Door corona werk ik nu vrijwel volledig vanuit huis en ben ik bijna altijd beschikbaar voor een uitruk, meer dan in de periode daarvoor.

We kunnen bij ons op post Mijdrecht en bij andere brandweerposten altijd enthousiaste mensen gebruiken. Kijk dus eens op www.brandweer.nl/utrecht en meld je vooral aan!”

 

wouter vinkeveen artikel

 

 

 

 

Project in beeld

Beleidsplan VRU 2020 - 2023

De Wet veiligheidsregio’s schrijft voor dat het bestuur van de veiligheidsregio eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vaststelt. Het beleidsplan vormt hét strategische beleidskader voor de veiligheidsregio en beschrijft de koers voor de komende jaren. Wat komt er op ons af, hoe kunnen we op deze opgaven anticiperen en wat is daarvoor nodig?

Het beleidsplan van Veiligheidsregio Utrecht heeft een looptijd tot en met 2023. In dit beleidsplan beschrijven wij de volgende ambitie: Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, en steeds beter.Lees verder

plaatje van de regio met waarschuwingsborden

 

Bekijk onze projecten en thema's