• Ivonne Vliek Programmamanager Stimulerende Preventie

  "Ook goede voorlichting op school of een gesprekje met de buren zorgt voor een brandveiliger leven."

  Ivonne Vliek
  Manager (Brand)Veilig Leven

 • Carolien Angevaren Directeur Brandweerrepressie

  71 brandweerposten, 1800 brandweermensen, 24/7 paraat. Samenwerken aan veiligheid.

  Carolien Angevaren
  Directeur Brandweerrepressie

 • Marion Schilder Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

  "Een goede relatie tussen de VRU en de Utrechtse gemeenten is een must!"

  Marion Schilder
  Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

 • Robert-Jan Schouwerwou Hoofd GHOR

  "We mobiliseren de kracht uit de hele gezondheidsketen. Op de grens van gezondheid en veiligheid."

  Robert-Jan Schouwerwou
  Hoofd GHOR

Op deze Internationale Vrouwendag interviewden wij onze collega Helen Zwartenbol. Lees haar hele verhaal: “Ik ben ooit 25 jaar geleden begonnen bij brandweer Maarssen als eerste vrouw in het team. Inmiddels werk ik bij post Woerden en hier hebben we vijf vrouwelijke collega’s. We grappen wel eens ‘we gaan voor een brandweerauto vol’. 

Hoewel ik me nooit anders heb gevoeld als vrouw bij de brandweer, moest ‘de oude garde’ aan het begin even wennen. Dat was gauw over toen zij zagen dat ik mijn mannetje sta en volwaardig meedraaide in het team. Er zijn genoeg momenten geweest dat de rest van mijn collega’s het juist prettig vonden dat ze een vrouw in de ploeg hadden. Bijvoorbeeld toen we een keer moesten uitrukken naar een incident waar iemand zich had buiten gesloten. Boven op het dak stond een heel klein raampje open. Ik heb in tegenstelling tot veel mannen geen hoogtevrees, dus ik wilde wel het dak op gaan. Bovendien was het handig dat ik klein van postuur ben, zodat ik door het raam paste. Dat zijn momenten dat je merkt dat je echt van toegevoegde waarde bent.

In het dagelijks leven ben ik verpleegkundige van beroep. Als er een beknelling is, dan komt dat goed van pas. Ik word bijvoorbeeld sneller ingezet als gewondenverzorger. Zo was er een keer een incident met een trekker die bij een ‘boerenlandweg’ van de weg was geraakt en in een sloot terecht was gekomen. De trekker was op het slachtoffer gevallen en hij zat vast onder het voertuig. De meneer had het erg koud en raakte in paniek. Ik heb hem gerustgesteld en hem moed in gepraat. Of bijvoorbeeld incidenten waarbij kinderen betrokken zijn. Ik stel ze gerust en geef ze een knuffelbeertje als troost. Dat vinden ze erg fijn.

Inmiddels ben ik bevelvoerder en stuur ik het team aan. Ik kijk daarbij naar de kwaliteiten van de mensen uit mijn ploeg. Tijdens een beknelling ga ik bijvoorbeeld zelf niet meer zo snel aan de slag met een spreider om iemand uit een auto te knippen. Dat geeft ook niet, daar zijn anderen juist weer goed in. Dat is het mooie van werken in een team: iedereen doet wat hij of zij het beste kan. Overigens ben ik van mening dat iedereen die lichamelijk gezond is bij de brandweer zou kunnen werken. Ik sta daar nuchter in. Als je fit bent en je goed voelt, dan kun je dit werk gewoon aan. Dan maakt het eigenlijk helemaal niets uit of je man of vrouw bent”.

portet helen zwartenbol klein formaat

Fotograaf: Heleen Schenk, Scheer je weg producties

Project in beeld

Beleidsplan VRU 2020 - 2023

De Wet veiligheidsregio’s schrijft voor dat het bestuur van de veiligheidsregio eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vaststelt. Het beleidsplan vormt hét strategische beleidskader voor de veiligheidsregio en beschrijft de koers voor de komende jaren. Wat komt er op ons af, hoe kunnen we op deze opgaven anticiperen en wat is daarvoor nodig?

Het beleidsplan van Veiligheidsregio Utrecht heeft een looptijd tot en met 2023. In dit beleidsplan beschrijven wij de volgende ambitie: Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, en steeds beter.Lees verder

plaatje van de regio met waarschuwingsborden

 

Bekijk onze projecten en thema's