Als u een evenement organiseert, moet u met veel rekening houden. Er zijn regels en richtlijnen waar u zich aan moet houden. Bij evenementen groot én klein is een goed veiligheidsadvies van groot belang. Hierbij wordt gekeken naar (brand)veiligheid en naar geneeskundige aspecten. Het advies dat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft, is gericht aan het bevoegd gezag, oftewel de gemeente waar het evenement plaatsvindt. De VRU kan ook een aanvrager van een evenement adviseren, maar dat is meer in algemene zin.

Wat is een evenement en hoe zit het met vergunningen

In de Gemeentewet en Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is de omschrijving van een evenement: ‘openbare samenkomsten en vermakelijkheden’. Kijk je naar de aard van de samenkomst dan is het niet in alle gevallen ‘een evenement’. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van grondrechten. In de APV van de gemeente kunt u terugvinden of er een vergunningsplicht of meldingsplicht is. Deze kunt u vinden op de website van de overheid.

Informatie voor de aanvrager

Hoewel de VRU in eerste instantie adviseert aan de gemeente, helpen wij u graag op weg bij de organisatie van uw brandveilige en gezondheidskundig veilige evenement. Informatie over:
- Hitteprocedure, tips bij hitte.
- Folder Veiligheid bij kleine evenementen.
- Folder Veiligheid bij Optochten.

Informatie over het (brand)veilig organiseren van een evenement:
- Op de website van Brandweer Nederland.
- Folder brandveilig feestvieren.

Informatie over het gezondheidskundig veilig organiseren van een evenement:
- Op de website van GGD regio Utrecht.
Hier vindt u informatie over: veilig omgaan met eten, zwemmen in open water, sportevenementen in de modder, aanwezigheid dieren & legionella.

Meer informatie

Neem dan contact met ons op:
- evenementen & brandveiligheid: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- evenementen & gezondheid: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..