• Ivonne Vliek Programmamanager Stimulerende Preventie

  "Ook goede voorlichting op school of een gesprekje met de buren zorgt voor een brandveiliger leven."

  Ivonne Vliek
  Manager (Brand)Veilig Leven

 • Marjolijn de Jong Kwartiermaker Veiligheidsinformatiecentrum

  "Door continu te monitoren worden we minder snel overvallen door een crisis."

  Marjolijn de Jong
  Afdelingshoofd Preparatie en Vakbekwaamheid Crisisorganisatie

 • Richtsje Samplonius Chief Information Officer

  "Met slim gebruik van informatie vergroten we de veiligheid.
  Daar doen we het voor."

  Richtsje Samplonius
  Chief Information Officer

 • Carolien Angevaren Directeur Brandweerrepressie

  71 brandweerposten, 1800 brandweermensen, 24/7 paraat. Samenwerken aan veiligheid.

  Carolien Angevaren
  Directeur Brandweerrepressie

 • Marion Schilder Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

  "Een goede relatie tussen de VRU en de Utrechtse gemeenten is een must!"

  Marion Schilder
  Bestuurlijk accountfunctionaris gemeenten

 • Robert-Jan Schouwerwou Hoofd GHOR

  "We mobiliseren de kracht uit de hele gezondheidsketen. Op de grens van gezondheid en veiligheid."

  Robert-Jan Schouwerwou
  Hoofd GHOR

De sirene waarschuwt voor bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen in de lucht. De sirene klinkt alleen in het gebied waar gevaar dreigt. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest. Hoort u de sirene op een ander moment? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.

Sirene niet gehoord?

Als u de sirene niet hoort, kunt u dit doorgeven aan via e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van uw postcode. De sirenes zijn bedoeld om buiten te horen. Als u ze binnen niet hoort, is dat geen probleem en hoeft u niets door te geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat eigenaar is van het systeem,heeft de spreiding van de WAS-palen erop ingericht dat ze buiten te horen zijn, niet binnen.De redenering hierachter is dat mensen die buiten zijn wel naar binnen moeten, maar niet andersom. De sirene wordt niet getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Dit moet u doen als de sirene gaat

 • Ga naar binnen
 • Sluit ramen en deuren
 • Luister naar de calamiteitenzender

Ga naar binnen

Binnen loopt u het minste gevaar. Dat geldt voor iedereen. Bent u buiten? Ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de gelegenheid bij u te schuilen. Waarschuw hen als ze de sirene niet horen.

Sluit ramen en deuren

De sirene is een teken dat er misschien gevaarlijke stoffen in de lucht zitten of komen. Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet als dit mogelijk is de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic).

Luister naar de calamiteitenzender

Als de sirene gaat, zijn RTV Utrecht (televisie) en Radio M (radio, FM 93.1) de officiële calamiteitenzenders. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is. Ook kan het zijn dat u bericht krijgt van NL Alert. U krijgt instructies en adviezen: volg die op. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. Als er een crisis is, kan het zijn dat op www.crisis.nl meer informatie wordt gegeven.

Woordvoerders

Volg ook onze woordvoerders op Twitter via www.twitter.com/vrutrecht voor alle informatie over lopende incidenten.

Noodpakket

Om u voor te bereiden op een crisis die langer duurt, adviseren we om een noodpakket te maken.

Project in beeld

Beleidsplan VRU 2020 - 2023

De Wet veiligheidsregio’s schrijft voor dat het bestuur van de veiligheidsregio eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vaststelt. Het beleidsplan vormt hét strategische beleidskader voor de veiligheidsregio en beschrijft de koers voor de komende jaren. Wat komt er op ons af, hoe kunnen we op deze opgaven anticiperen en wat is daarvoor nodig?

Het beleidsplan van Veiligheidsregio Utrecht heeft een looptijd tot en met 2023. In dit beleidsplan beschrijven wij de volgende ambitie: Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, en steeds beter.Lees verder

plaatje van de regio met waarschuwingsborden

 

Bekijk onze projecten en thema's