Veel mensen in de provincie Utrecht verheugen zich elk jaar op carnaval. Maar als de huidige situatie rond het coronavirus niet aanzienlijk verbetert, is carnaval vieren niet mogelijk. Het veranderen van ons gedrag is immers de sleutel naar effectieve bestrijding van het virus. Dat maakt iedereen persoonlijk medeverantwoordelijk voor het voorkomen van besmettingen.

We communiceren dit nu, omdat carnavalsverenigingen, ondernemers en vrijwilligers zich met de bouw van praalwagens en het maken van uitdossingen steevast maanden van tevoren inspannen om van carnaval weer een onvergetelijk feest te maken. Verschillende carnavalsverenigingen zijn met hun gemeente in gesprek over creatieve oplossingen en mogelijke alternatieven. Die gesprekken voeren we graag, maar we moeten er rekening mee houden dat er dit carnavalsseizoen mogelijk niets kan. Hoe jammer dat voor velen ook is. We rekenen op ieders begrip en medewerking.

Mochten er toch initiatieven zijn, dan moet elk initiatief vanzelfsprekend voldoen aan de vergunningsvoorwaarden en de noodverordening om besmetting met het coronavirus te voorkomen. In de horeca is bijvoorbeeld het zorgvuldig navolgen van de registratieplicht van het grootste belang. Met het simpelweg naleven van deze regels draagt iedereen zijn steentje bij om verdere verspreiding van het virus te stoppen.